contactar els professionals en la contaminació electromagnetica
contactar els experts en les radiacions
tot per detectar i apantallar la radiacio electromagnetica i electrosmog
Notícies i actualitat sobre la radiació electromagnètica, els seus efectes en la societat, i en la salut humana
radiació dels telefons móbiles

Exposició a la radiació microona emesa pels telèfons mòbils

L'evidència científica disponible aconsella adoptar mesures cautelars enfront de l'exposició a la radiació emesa pels telèfons mòbils i sense fils.

Encara que l'evidència obtinguda pels estudis científics realitzats fins avui no ens permeten dir en quin grau l'ús dels telèfons mòbils poden provocar efectes nocius, és fàcil reduir les exposicions experimentades a la radiació com una mesura cautelar. La Societat Espanyola de Protecció Radiològica ha emès recomanacions per reduir les exposicions a la radiació generada pels mòbils. Radiansa comercialitza Fundas anti-radiació per protegir l'usuari mentre parla.

Conseqüències nocives per a la salut humana?

Diversos estudis han indicat que l'ús de telèfons mòbils provoca efectes biològics a curt termini, a més dels efectes tèrmics utilitzats per establir els límits legals, per la interacció de la radiació microona emesa pel telèfon i el cos de l'usuari. Els efectes observats inclouen canvis en els ritmes alfa del EEG humà (1), efectes sobre funcions cognitives com una disminució de temps de resposta (2), i canvis en el flux sanguini cerebral (3).

El que no queda clar és el grau en què aquests efectes biològics puguin causar efectes nocius per a la salut. Sembla que els efectes són reversibles, però manca d'indicacions de possibles efectes a mitjà i llarg termini. Altres estudis indiquen un possible efecte en els fetus, com una possible relació amb el Trastorn per Dèficit d'Atenció per Hiperactivitat (TDAH) (4).

Quant a un possible vincle entre l'ús dels mòbils i el càncer, l'assumpte segueix no resolt malgrat l'estudi més gran fins avui, "Interphone" (5), subvencionat per la Unió Europea i la Unió Internacional Contra el Càncer (UICC). En el seu informe final, els investigadors declaren que "s'han trobat indicis de risc incrementat de glioma i, molt menor, de meningioma, a nivells elevats d'exposició, per a exposicions ipsilatreales i, per glioma, en tumors de lòbul temporal, Però els biaixos i errors limiten la força de les conclusions i impedeixen una interpretació causal", i que "els possibles efectes a llarg termini d'ús freqüent dels telèfons mòbils requereixen més investigacions" (6).

En conjunt, els estudis publicats fins avui han portat a l'Agència Internacional d'Investigació sobre el Càncer (IARC) a classificar la radiació associada amb els telèfons mòbils com possiblement cancerígenos per als humans (categoria 2B).

D'altra banda, un nombre significatiu de persones reporten efectes com una sensació de calor en usar un mòbil, o altres efectes com a maldecaps, xiuletades en les oïdes, etc.

Totes aquestes qüestions necessiten aclariment a través de la investigació científica. Mentre les investigacions, sobre les possibles implicacions de les exposicions de la radiació d'alta freqüència emeses pels telèfons mòbils, continuïn, és aconsellable seguir un "principi d'evitació prudent" enfront d'aquestes radiacions no-ionitzants.

Fundas per a mòbils que protegeixen contra les radiació d'alta freqüència

funda antiradiació para m&oagrave;bil

Les Fundas antiradiación "Blocsock" redueixen la radiació absorbida pel cervell 25 vegades a causa de la incorporació d'una capa de tela especialment dissenyada per bloquejar radiació en el "camp proper", és a dir prop de la font de radiació. Incorporen una butxaca per col·locar el mòbil mentre parla, perquè la tela protectora de la funda actuï com un escut contra la radiació. Pot veure més informació sobre el producte a la nostra pàgina sobre les Fundas Blocsock.

Recomanacions de la Societat Espanyola de Protecció Radiològica (SEPR)

Sociedad Española de Protección Radiológica

El Grup de Treball de Radiacions No Ionitzants de la SEPR ha elaborat els següents documents (publicats a la pàgina web de la SEPR: www.sepr.es)

Les recomanacions principals de la SEPR per reduir les exposicions a la radiació generada pel seu telèfon mòbil són les següents:

 • Llegeixi la guia que ve amb el seu telèfon
 • Utilitzi auriculars
 • Allunyi el telèfon dels implants electrònics
 • Telefoni des de zones amb bona cobertura
 • No cobreixi l'antena del telèfon amb la mà
 • Observi les normes de restricció d'ús en ambients vulnerables
 • No telefoni mentre condueix
 • No apropi el telèfon al capdavant fins que s'hagi establert la connexió
 • Eviti cridar quan s'estigui desplaçant a alta velocitat
 • Supervisi i aconselli als nens i joves
 • Veure el document de la SEPR per a més informació

Productes dubtosos

Informem als nostres clients que no recomanem l'ús dels productes tipus "neutralitzadors de radiació", en forma d'adhesius, cristalls, fusta esculpida, càpsules d'aigua salada, etc. Publiquem més informació sobre aquest tema a la nostra pàgina sobre productes "anti-radiació" de valor dubtós o nul.

Referències

(1) R.J. Croft et al., The effects of mobile phone EMF on the alpha rhythm of Human EEG BEMS 29 No.1 (2008)

(2) R. Luria et al Cognitive effects of radiation emitted by cellular phones: The influence of exposure side and estafi BEMS 30. 198-204 (2009)

(3) S. Aalto et al., Mobile phone affects cerebral blood flow in humans J Cereb Blood Flow Metab 26: 885-890 (2005)

(4) Tamir Aldad et al., Fetal Radiofrequency Radiation Exposure From 800-1900 Mhz-Rated Cellular Telephones Affects Neurodevelopment and Behavior in Mice Scientific Reports 2, article 312 (2012)

(5) INTERPHONE Study Group. Brain tumour risk in relation to mobile telephone usi: results of the INTERPHONE international casi-control study. Int J Epidemiol 39(3):675-94 (2010)

(6) IARC Report to the Union for International Cancer Control (UICC) on the Interphone Study (2011)

Índex | Contactar | Sobre | Legal
©Radiansa Consulting 2012