contactar els professionals en les radiacions
contactar els experts en les radiacions
tot per detectar i apantallar la radiacio electromagnetica i electrosmog
Notícies i actualitat sobre la radiació electromagnètica, els seus efectes en la societat, i en la salut humana
el gas radon

El gas radó: Mesures de reducció

Els problemes del radó es poden solucionar. Hi ha maneres senzilles i econòmiques per reduir el radó en el seu habitatge.

A més de millorar la ventilació per evitar l'acumulació de gas radó, les mesures bàsiques consisteixen a segellar la part de l'edifici subterrània com a soterranis, garatges, cellers, etc, emplenant qualsevol esquerda per presentar una barrera impermeable enfront de l'ingrés del radó.

Els sistemes més sofisticats impliquen la instal·lació d'un ventilador i un sistema de canonada per treure el radó del subsòl de l'edifici.

Reduccions temporals

Ventili el seu habitatge. Obri les finestres o els respiradors perquè l'aire de fora penetri. Generalment, l'aire de fora conté nivells molt baixos de radó. Si l'aire de l'interior del seu habitatge ha acumulat una concentració alta de radó, l'aire de fora contribuirà a diluir-ho. Perquè aquesta mesura resulti eficaç, les finestres han d'obrir-se en els pisos més baixos i de tots dos costats de l'habitatge a fi que hi hagi un corrent d'aire. Obrir només les finestres d'un costat o d'un pis superior de l'habitatge pot contribuir a atreure una major quantitat de radó de les parts més baixes de l'habitatge. Recordi que l'aire de fora ha de penetrar en l'habitatge. També pot ser útil tenir un ventilador que empenyi l'aire des de fora cap a dintre.

Mantingui tancades les portes d'accés a les escales i els reguladors de tir de les xemeneies. El deixar-los oberts pot ajudar al fet que pugi l'aire dels pisos més baixos de l'habitatge, on el gas radó del sòl es filtra. Això contribueix al fet que el radó penetri en el seu habitatge, es pot evitar tancant aquestes entrades d'aire.

Reduccions permanents

Hi ha diversos mètodes per reduir el gas radó en els habitatges; el cost depèn del tipus de construcció i de la selecció de mesures per reduir el nivell de radó. El segellat d'esquerdes i altres obertures en els fonaments constitueix una part bàsica de la majoria dels mètodes per reduir el radó.

Esquema d'una instal·lació de Radonstop

Hi ha diversos productes indicats per segellar els fonaments contra l'entrada de radó. Recomanem el sistema d'impermeabilització Radonstop, basat un feltre d'una resina (SBS) amb una làmina d'alumini que forma una barrera impermeable contra el radó. Per favor contacti amb nosaltres para més informació sobre el material i la seva aplicació.

Quan el nivell de radó sigui molt elevat, es necessita també la instal·lació d'un sistema de ventilació forçada, o extracció mecànica, per reduir el radó en l'espai vital. Aquests sistemes de "succió del subsòl" no ocasionen majors canvis en l'habitatge. L'extracció mecànica implica la instal·lació d'un tub per extreure l'aire juntament amb el radó existent sota la casa, usant un ventilador especialitzat instal·lat en l'exterior de la casa o un altre punt convenient que permeti canalitzar la canonada. Aquests ventiladors té un preu de 300-400 Euros. Els tubs (es pot usar tuberia plàstica d'aigua) no tindran despeses especialment importants. Per realitzar el treball, es necessita un paleta professional, que entengui el motiu per realitzar el treball, i que entengui la construcció de la casa.

Després d'haver arreglat l'habitatge haurà de fer una altra prova per confirmar que es van reduir eficaçment els nivells de radó. Si té intencions de realitzar alguna renovació important, com per exemple convertir un soterrani en una sala d'estar, és molt important que faci una prova de radó abans de començar. Si els resultats de la prova indiquen un nivell de radó elevat, pot incloure tècniques resistents al radó que siguin econòmiques com a part de la renovació. Els treballs importants de renovació poden canviar el nivell de radó en qualsevol habitatge. Torni a realitzar la prova una vegada acabat el treball.

Índex | Contactar | Sobre | Legal
©Radiansa Consulting 2012